Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Boris Johnson denkt dat een no deal-Brexit ‘verwaarloosbaar goedkoop’ uitpakt

Tijdens een tv-debat dinsdagavond toonde Boris Johnson zich bijzonder optimistisch over een no deal-Brexit. De man die de meeste kans maakt om Theresa May op te volgen als Britse premier, achtte de kosten van vertrek zonder afspraken uit de EU “verwaarloosbaar klein”, mits het Verenigd Koninkrijk zich goed voorbereidt.

De uitspraak van Johnson gaat lijnrecht in tegen tal van economische onderzoeken die de no deal-Brexit bestempelen als het slechtst denkbare economische scenario voor zowel het VK als de EU.

2. Nog nooit leende de Nederlandse overheid zo goedkoop

Op obligatiemarkten staat de wereld op z'n kop. Beleggers zijn bereid voor veilig geachte staatsleningen zoals die van Nederland en Duitsland een negatief rendement te accepteren. Dinsdag gaf de Nederlandse overheid een 10-jarige staatslening uit met een negatief rendement van 0,21 procent. Officieel krijgen beleggers een jaarlijkse rente van 0,25 procent, maar omdat ze bereid waren 104,61 euro te betalen per 100 euro die ze aan het eind van de looptijd terugkrijgen, wordt het feitelijke rendement negatief.

3. VS versoepelt Huawei-ban

De Verenigde Staten hebben de restricties op de verkoop van Amerikaanse producten aan Huawei versoepeld, meldt de Financial Times. In de VS geldt al langer een verbod om spullen van de Chinese telecomfabrikant te kopen, maar het bedrijf belandde ook nog eens op een zwarte lijst waarbij verkoop van producten aan het bedrijf alleen mogelijk was met toestemming van het ministerie.

Bij dat laatste laten de Amerikanen de teugels weer wat vieren door vergunningen aan Amerikaanse bedrijven te verstrekken om de verkoop van producten aan Huawei toe te staan. Voorwaarde is dat deze niets te maken mogen hebben met nationale veiligheid. Wat dat precies inhoudt, is onduidelijk.

4. Durfkapitalisten stellen vrouwenquotum op in ruil voor investering

Vrouwelijke ondernemers krijgen veel minder investeringen dan mannelijke, maar een groep Nederlandse investeerders wil daar verandering in brengen. De fondsen investeren volgens het Financieele Dagblad vanaf nu alleen in bedrijven die voor minimaal 35 procent uit vrouwen bestaan. Ook de oprichters van de bedrijven moeten voor een "aanzienlijk" deel vrouwen zijn. De fondsen beheren ruim 1 miljard euro, een kwart van het totaal beheerde vermogen van Nederlandse durfinvesteerders.

"Onze ambitie is stevig", zegt initiatiefnemer Alexander Ribbink van investeerder Keen Venture Capital tegen het FD. "We hebben nog geen exacte cijfers over investeringen in vrouwelijke ondernemers, maar we weten wel dat onze sector ver onder de 35 procent zit. We geven onszelf drie jaar om het doel te bereiken."

5. Een Noordzee-consortium wil 8 tot 10 'energie-eilanden' bouwen voor windparken

Als Nederland de klimaatdoelen wil halen, dan is het bouwen van eilanden in de Noordzee een goed idee. Dat stellen Havenbedrijf Rotterdam, netbeheerder TenneT, Gasunie en het Deense Energinet. Zij vormen het North Sea Wind Power Hub Consortium. De eilanden moeten fungeren als stekkerdoos voor windparken op zee. Op die manier kan elektriciteit via grote kabels naar landen rondom de Noordzee getransporteerd worden.

6. Trump mag andere Twitteraars niet blokkeren

Je kunt als Amerikaan de president bestoken met tweets die hij niet leuk vindt, één ding weet je nu in ieder geval zeker: Donald Trump mag jou niet blokkeren. Het gerechtshof in New York bepaalde dinsdag dat dat in strijd is met de grondwet, die de vrijheid van meningsuiting garandeert. Het Witte Huis gebruikt @RealDonaldTrump namelijk als officieel kanaal voor aankondigingen en verklaringen. Als Trump Amerikaanse Twitteraars blokkeert, kunnen zij niet bij de president terecht met hun mening.

7. Steden leveren bidbook in voor songfestival

Een spannende dag voor fans van het Eurovisie Songfestival vandaag: naar verwachting trekken er vertegenwoordigers van vijf steden richting Hilversum om de organisatie van het liedjesfestijn ervan te overtuigen dat hun stad de beste plek ervoor is. Rotterdam, Utrecht, Maastricht, Arnhem en Den Bosch zijn nog in de race en dienen vandaag hun bidbook in.

Geen van de steden heeft ervaring met de organisatie van het songfestival. Dat werd eerder in Hilversum, Amsterdam en Den Haag gehouden, maar Hilversum deed vanaf het begin al niet mee aan de race en Amsterdam en Den Haag haakten af.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van dinsdag: